Akcesoria do pieczenia
Słodkie babeczki, a może puszysty sernik albo krucha szarlotka? Każdy ma swoje ulubione łakocie. Jednak wszystkie smakują znacznie lepiej, kiedy samemu się je przygotuje. Satysfakcja z samodzielnie wykonanego wypieku podbija smak słodkości. Przed przystąpieniem do pieczenia, warto wyposażyć się w zestaw akcesoriów, które ułatwią cały proces.
Foremki do babeczek
Babeczki uznawane są za szybki i efektowny deser. Mogą urzekać niespotykaną kompozycją składników albo być całkiem proste, niezależnie od tego zawsze zachwycają smakiem. Niektórzy zdobią je lukrem i kremem, a inni decydują się na cukier puder. Chałwa, czekolada, wanilia, a może truskawka? Uda się upiec coś w każdym smaku. Babeczki pasują zarówno do eleganckiego wesela, jak i do przyjęcia dla dzieci. Trudno się dziwić, że ten niezwykły deser cieszy się tak wielką popularnością. Wraz z aluminiowymi foremkami od marki Jan Niezbędny przygotowanie ulubionego deseru stanie się jeszcze łatwiejsze. Foremki zachowują niezmieniony kształt podczas pieczenia. Nie przywierają do ciasta, dzięki czemu wyjęcie gotowych wypieków jest bajecznie proste. Od teraz nie tylko jedzenie, ale także przygotowywanie posiłków będzie niezwykle przyjemne.
Papier do pieczenia
Któż nie marzy o szarlotce zrobionej ze świeżych jabłek albo o wilgotnym brownie? By wypieki się udały, potrzebny jest nie tylko dobry przepis, ale także papier do pieczenia. Dzięki niemu można mieć pewność, że ciasto z łatwością odejdzie od blachy. Można raz na zawsze zapomnieć o uporczywym szorowaniu foremek. Ponadto, używając papieru, nie trzeba smarować blachy tłuszczem. Dostępne na rynku papiery są przeważnie dwustronne, dlatego ich sposób ułożenia nie ma większego znaczenia. Alternatywą dla papieru jest folia aluminiowa. Zapewnia ona równomierne wypieczenie ciast oraz to, że nie przywierają one do blachy.